Imbir - właściwości

Imbir - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

W krajach azjatyckich imbir od tysięcy lat używany jest jako lekarstwo. I to nie bez powodu. Ma on bowiem niezwykłe właściwości przeciwzapalne i odkażające. Poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i jest jednym ze składników leków przeciw chorobie lokomocyjnej. Dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu, przeciwdziałając tym samym powstawaniu zakrzepów. Działa rozgrzewająco i leczy migreny, poprawia ukrwienie mózgu, co sprzyja lepszej koncentracji i pamięci. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Imbir ma także zastosowanie w produkcji kosmetyków, zwłaszcza w preparatach wyszczuplająco-modelujących, gdyż pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Pomaga również w walce z cellulitem.


Ile kalorii ma imbir?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 69 kcal
Białko 1,7 g
Tłuszcz 0,7 g
Węglowodany 15,1 g
Błonnik 2,0 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.