Czy wiesz, że

Właściwości

Mówi się, że jabłka powinno się jeść 2 razy na dzień – jedno dla zdrowia, drugie dla urody. W tym powiedzeniu zawarta jest cała prawda na temat tych soczystych owoców. Mają one do zaoferowania nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Spośród wszystkich witamin najważniejsza jest witamina C, wzmacniająca układ odpornościowy. Największe jej stężenie posiadają kwaśniejsze odmiany i te o niewielkich rozmiarach.  Ponadto, jabłka zawierają potas, regulujący gospodarkę wodną w organizmie oraz żelazo, które zapobiega anemii. Jabłka posiadają także pektyny, które w szybki sposób potrafią zasilić organizm w energię, ułatwić procesy trawienne oraz oczyścić organizm z substancji trujących. Na koniec  warto dodać, że krzem zawarty w jabłkach ma nieoceniony wpływ na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Ciekawostki

Jabłko ma co najmniej 30 symbolicznych znaczeń. Dzięki swym krągłościom symbolizuje doskonałość, dzięki barwom: czerwonej i złotej staje się atrybutem władzy, potęgi i bogactwa. Ten owoc to także metafora zdrowia, urody, płodności i nieśmiertelności. Z drugiej strony to symbol niebezpieczeństwa, oszustwa i przebiegłości. Nic dziwnego zatem, że jabłko tak chętnie wykorzystywane jest w nazwach, logach firmy i symbolach miast. Od dawna stanowiło także przedmiot pożądania – czy to już w raju, czy w starożytnej Grecji. Dzisiaj prawo do jabłka, oprócz Polaków roszczą sobie także Amerykanie. To właśnie na jego cześć Nowy York potocznie nazywane jest Big Apple, a szarlotka stanowi istny symbol narodowy.

Z czym to się je?

Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny. Pokrojone zaś w cieniutkie plasterki służą jako ozdoba zarówno dań głównych, jak i deserów.

Przechowywanie

Jabłka należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Optymalna temperatura gwarantująca zachowanie świeżości owoców to 0–10˚C. W domu należy więc przechowywać je w lodówce. Aby przedłużyć jabłkom świeżość warto im zapewnić wymianę gazową – nie wolno trzymać ich w foliówkach. W tej roli lepiej sprawdzą się torebki papierowe.

W zaciszu domowym jabłka ma jednak jeszcze jedno zastosowanie. Trzymane przez noc w jednej torebce z niedojrzałym awokado sprawi, że na drugi dzień ten egzotyczny owoc będzie nadawał się do jedzenia.

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 46 kCal
Białko 0,26 g
Tłuszcz 0,17 g
Węglowodany 11,41 g
Błonnik 2 g