Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Kaki to jedno z nielicznych owoców, które zaskakuje ilością nazewnictwa. Roślina, z której owoc ten pochodzi zwana jest także persymoną, hebanowcem, hurmą lub szaronem. W Chinach, skąd pochodzi, sam owoc często nazywany jest chińską śliwą lub śliwą daktylową. Wynika to przede wszystkim ze smaku kaki mocno zbliżonego do tego owocu. Do Europy trafił za sprawą Krzyżowców i ich wypraw. Obecnie kaki uprawiane jest również w Brazylii, Włoszech, Grecji, Hiszpanii, a nawet w Kalifornii.


Co warto wiedzieć?

Kupując kaki, pamiętaj by wybierać owoce dojrzałe. Rozpoznasz je po kolorze skórki, przechodzącej od żółtoczerwonej do pomarańczowej barwy. Powinny one być miękkie w dotyku. Niedojrzałe zaś charakteryzują się zielonym przebarwieniem, twardością i dość specyficznym cierpkim smakiem. Jeżeli zdarzy Ci się kupić niedojrzałe kaki, pozwól mu dojrzeć w domowym zaciszu – 2-3 dni w zupełności wystarczą, by owoc ten nabrał koloru i słodyczy.


Z czym to się je?

Pomimo, że owoc kaki w wyglądzie bardzo przypomina pomidora, w smaku zdecydowanie odbiega od tego warzywa. Miąższ kaki jest lekko twardy, mało aromatyczny, słodki o lekko galaretowatej konsystencji. Dzięki tym walorom rewelacyjnie sprawdza się jako składnik dżemu lub galaretek. Doskonale uzupełnia smak owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Kaki można także podawać na surowo w formie słodkiej i pełnej witamin przekąski, a także gotować i kandyzować.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.