Kalafior

Kalafior
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Ze względu na pochodzenie, kalafior nazywany jest także kapustą cypryjską. Znany był już starożytnym Rzymianom i Grekom. Stamtąd w XIII w. rozprzestrzenił się na pozostałe kraje europejskie. Do Polski trafił dzięki królowej Bonie na przełomie XVI i XVII w.


Co warto wiedzieć?

Jeśli chcesz mieć pewność, że kalafior, który kupujesz jest świeży, zwróć uwagę na wygląd jego kwiatostanu. Powinien być jednolitej barwy, bez uszkodzeń i ciemniejszych plamek. Liście natomiast powinny być jasnozielone i sztywne. W uprawie i sprzedaży dostępne są także kalafiory o innej barwie niż popularny biały. Spotkać możesz kalafiory fioletowe, pomarańczowe i zielone, których kwiaty przypominają kształtem muszle morskich ślimaków.


Z czym to się je?

Kalafior to wdzięczny produkt w kuchni. Może on stanowić zarówno samodzielne danie, jak i smaczny dodatek do mięs i ryb. W Polsce najczęściej podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą lub zasmażany w cieście naleśnikowym. Co więcej, rewelacyjnie sprawdza się w zupach oraz w sałatkach warzywnych w postaci surowej jak i gotowanej. Warzywo to można również zapiekać, np. pod beszamelem z dodatkiem świeżych ziół i tartego sera. Ze względu na sporą zawartość siarki, uwalnianych podczas gotowania, kalafior nie powinien być gotowany pod przykryciem. Pogarsza się wówczas smak potrawy.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.