Kalafior - właściwości

Kalafior - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych. Zawiera on bowiem spore ilości witaminy C, K, B6, B9. Bogaty jest także w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Jednak, aby zachować to źródło cennych składników, kalafior powinien być spożywany przede wszystkim na surowo. W wysokiej temperaturze niestety traci on do 75% witaminy C. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą wszyscy. Co więcej, powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.


Ile kalorii ma kalafior?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 22 kcal
Białko 2,4 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 5 g
Błonnik 2,4 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.