Kalarepa

Kalarepa
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Kalarepa znana była już w starożytnym Rzymie, stamtąd też trafiła do innych krajów Europy, w tym i do Polski w XIX w. Najprawdopodobniej została wyhodowana z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze.


Co warto wiedzieć?

Na rynku dostępne są nie tylko kalarepy w kolorze zielonym. Występuje również odmiana charakteryzująca się barwą fioletową. Odmiany kolorystyczne kalarepy nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem wartości odżywczych. Fioletowa odmiana wykorzystywana jest często przez ogrodników do celów dekoracyjnych.


Z czym to się je?

Kulista, chrupka, w kolorze pistacjowym, a w smaku delikatna, słodkawa i soczysta – taka właśnie jest kalarepa. Obok rzodkiewki i szczypiorku, to zapowiedź nadchodzącego lata. Jednak swym smakiem cieszy nas aż do jesieni. Wczesne delikatniejsze kalarepki, bardziej nadają się do delektowania na surowo, natomiast starsze i twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można ją zatem gotować, faszerować, zapiekać i dusić. Nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Aby kalarepa podczas zapiekania nie wyschła, dobrze jest ją zalać czystym bulionem lub sosem bulionowym z dodatkiem przecieru pomidorowego lub paprykowego.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.