Kalarepa - właściwości

Kalarepa - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Kalarepa jest bardzo cennym warzywem o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jej młode liście zawierają istną paletę soli mineralnych, wśród których znajduje się m.in. potas, magnez, sód, wapń, żelazo czy kwas foliowy, a także witaminy z grupy B i witamina C. Powinniśmy ją zatem jak najczęściej dodawać do naszego codziennego menu. Dodatkowo, kalarepę zaleca się chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z podwyższonym ciśnieniem krwi. Jest również pomocna przy zaburzonym metabolizmie cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku.


Ile kalorii ma kalarepa?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 29 kcal
Białko 2,2 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 6,5 g
Błonnik 2,2 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.