Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Kapary to bliscy kuzyni kapusty. Ich ojczyzną jest najprawdopodobniej środkowa Azja. Do Europy trafiły wraz z podróżami Arabów, początkowo na Półwysep Apeniński i Iberyjski, potem zawładnęły całym regionem basenu Morza Śródziemnego. Wkrótce stały się nieodzownym składnikiem tamtejszej kuchni. W czasach średniowiecza kapary stanowiły także bardzo popularną przyprawę w kuchniach polskich dworów szlacheckich. Obecnie uprawiane są nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale także w Afryce (Egipt, Maroko, Algieria) i Stanach Zjednoczonych.


Co warto wiedzieć?

Kapary w około 85% składają się z wody. Kwiat kapara kwitnie tylko jeden dzień – od rana do popołudnia. Tego samego dnia powstaje też jego owoc, który zbiera się ręcznie wcześnie rano suchego dnia, a następnie marynuje w oleju, zalewie solnej lub occie. Kupując kapary, warto dokładnie sprawdzić, czy są to na pewno prawdziwe kapary. Bardzo łatwo bowiem pomylić je można z marynowanymi pąkami nasturcji, zwanymi zresztą polskimi kaparami. Są one łudząco podobne do tych prawdziwych zarówno w wyglądzie, jak i smaku.


Z czym to się je?

Kapary należą do czołówki śródziemnomorskich smaków, zaraz za oliwkami rukolą czy karczochami. Charakteryzują się ostrym smakiem, przypominającym mieszankę musztardy, czarnego pieprzu i chrzanu. Dodane do potraw, nadają im pikantności i wyrazistości. Kapary używa się głownie w formie niedojrzałych pączków kwiatów, kiszonych w occie lub zakonserwowanych w soli granulowanej. Dodając je do potraw, należy unikać duszenia ich w wysokich temperaturach. Tracą bowiem wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest je dodać, gdy np. sos jest ciepły.

W kuchni śródziemnomorskiej najczęściej serwuje się je jako dodatek do drobiu, ryb, owoców morza, sosu pomidorowego, sałatek, makaronów i pizzy. W polskiej kuchni dodaje się je do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret. Kapary doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.