Kapusta

Kapusta
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. Nie mniejszą popularność kapusta zdobyła także we Włoszech. Rzymianie wielce cenili ją za jej właściwości lecznicze – traktowali ją jako uniwersalny lek, łagodzący wiele chorób. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku, głównie w przyklasztornych ogrodach. Przywędrowała do nas dokładnie z Niemiec i od tego momentu stosunkowo szybko nauczyliśmy się ją kwasić.


Co warto wiedzieć?

Uwielbiana tak przez Polaków kapusta doczekała się nawet swojego święta. Wielka kapuściana fiesta odbywa się początkiem września w miejscowości Charsznica, w woj. małopolskim, która słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, często eksportowanej i docenianej za walory na całym świecie. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Podobne festiwale od stuleci odbywają się w Niemczech, a nawet w Stanach Zjednoczonych.


Z czym to się je?

Bez kapusty nie można sobie wyobrazić polskiej kuchni. Ze względu na to, że świetnie daje się przechowywać, jest jedzona cały rok. Na surowo najczęściej wykorzystywana jest do surówek, serwowanych do dań mięsnych. Świeże i poszatkowane liście często także dodaje się do zupy grochowej.

Najbardziej jednak popularna jest kapusta kiszona. Samodzielnie podana z odrobiną startej marchewki stanowi doskonałe uzupełnienie dla smażonej ryby. Kiszona kapusta jest również niezastąpionym składnikiem farszów – ugotowana wraz z pieczarkami czy innymi grzybami tworzy wyśmienite nadzienie do pierogów lub drożdżowych pasztecików.

Gotując kapustę należy jednak pamiętać, by robić to w miarę krótko i bez przykrycia. Pozwoli to na ulotnienie się wraz z parą wodną części olejków eterycznych, dzięki czemu potrawa będzie miała delikatny bukiet smakowo - zapachowy.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.