Kapusta czerwona

Kapusta czerwona
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Dziki przodek kapusty pochodził z wybrzeży Morza Śródziemnego (głównie z Anatolii, gdzie do dziś można znaleźć jej „nieudomowione” formy). Wiadomo, że jej walory doceniali już mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu, ale uprawa kapusty czerwonej na szeroką skalę rozpowszechniła się dopiero w XVIII w. I choć dziś uprawiana jest niemal na całym świecie, swoją popularnością - niestety - nigdy nie dorównała kapuście białej.


Co warto wiedzieć?

Czy wiesz co sprawia, że liście modrej kapusty mają czerwony kolor? Odpowiedzialne za tę wyjątkową barwę są antocyjany - naturalne barwniki roślinne, które mają jeszcze jedną bardzo cenną właściwość. Otóż są one przeciwutleniaczami, chroniącymi nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Antocyjany są ponadto pomocne w przyswajaniu witaminy C, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Mają jednak jedną wadę. Nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka. Dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie. Poza kapustą czerwoną źródłem antocyjanów są też inne warzywa i owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie (m.in.: aronie, czarne porzeczki, czarne jagody, maliny, wiśnie, bakłażany).


Z czym to się je?

Kapusta czerwona ma duże znaczenie w kuchni polskiej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Dawniej używana była w skromnych dworkach, stąd dawne książki naszych prababek podają wiele przepisów na potrawy z kapusty czerwonej. Jednym z takich dań, jest bardzo ceniona w kuchni śląskiej - kapusta modra (określenia tego używa się też czasem dla kapusty czerwonej). Przyrządzana na winie jest doskonałym dodatkiem do ptactwa i dziczyzny. Najczęściej jednak podaje się kapustę jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym gęstym sosem, kluskami śląskimi, ziemniakami lub kluchami na parze.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.