Kapusta pekińska

Kapusta pekińska
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Kapusta pekińska w Chinach uprawiana jest już od V w. Serca smakoszy innych kontynentów – Europy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach 30. XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. W Polsce kapusta pekińska znalazła uznanie dopiero w ostatniej dekadzie.


Co warto wiedzieć?

Patrząc na kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, że wystarczy już pół szklanki pokrojonej kapusty, by pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Warto dodać, że beta-karoten chroni nasz organizm przed drobnoustrojami i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu.


Z czym to się je?

Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni jednak najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską w zapiekance. Z dodatkiem innych warzyw doskonale sprawdza się jako pożywny wegetariański obiad. Na ciepło można ją również łączyć z makaronem i żółtym serem.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.