Kapusta - właściwości

Kapusta - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Kapusta od wieków uważana była z uniwersalny lek na wiele chorób. Jest ona jedynym warzywem, które potrafi zarówno obniżyć temperaturę ciała, jaki i ją podwyższyć, a także skutecznie przyspieszyć gojenie się ran. Liście zielonej kapusty, rozbite tłuczkiem z powodzeniem mogą służyć za naturalne kompresy przy zwichnięciach czy różnego typu podrażnieniach skóry.

Ta „zielona główka” to sprawdzony środek leczniczy na dolegliwości pokarmowe, zapobiegający nowotworom i zmianom miażdżycowym. Kapusta skrywa w sobie również duże ilości składników mineralnych (fosfor, potas, sód, siarka, wapń oraz mangan) i witamin, takich jak: wit. A, C, E, K i z grupy B. Ze względu na ten zbawienny skład, polecana jest osobom zapracowanym, zestresowanym i przemęczonym.


Ile kalorii ma kapusta?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 29 kcal
Białko 1,7 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 7,4 g
Błonnik 2,5 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.