Karczochy

Karczochy
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Karczochy znane były już starożytnym Rzymianom, Grekom, a nawet Egipcjanom. Ich uprawa bardzo rozpowszechniła się w basenie Morza Śródziemnego jeszcze przed XII w. Obecnie karczochy nadal są uprawiane na tamtym obszarze, dodatkowo spotkać je można w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, a nawet na południu Stanów Zjednoczonych. W Polsce uprawiane są sporadycznie i amatorsko ze względu na ostrzejszy klimat.


Co warto wiedzieć?

Jedząc karczocha, należy zapomnieć o widelcu i nożu, a skupić się na odrywaniu palcami listka po listku, tak by dotrzeć do serca karczocha. Tę część można już śmiało zajadać za pomocą sztućców. Nie należy się też dziwić, gdy po zamówieniu karczocha w restauracji na stole pojawi się miseczka z wodą. Służy ona do wypłukania rąk po zjedzeniu płatków, przed pokrojeniem dna kwiatowego. Ten sposób jedzenia karczocha ma duży wpływ na relacje z biesiadującymi. Wprowadza bowiem bardzo swobodną i luźną atmosferę. Być może dlatego został zaliczony do warzywnych afrodyzjaków.


Z czym to się je?

Niestety w Polsce karczoch nie należy do popularnych warzyw. A szkoda – dodany do potraw przemienia je w prawdziwie śródziemnomorską ucztę. Jego delikatny lekko orzechowy smak dobrze komponuje się z anchois, bazylią, jajkami, cytryną, parmezanem czy pomidorami.

 

Przygotowując karczocha, należy pozbawić go zewnętrznych stwardniałych łusek i mięsistych okryw kwiatostanu, by dotrzeć do jadalnej części główki kwiatu. W takiej postaci karczochy najczęściej gotuje się, smaży lub piecze, a następnie podaje np. z sosami ziołowymi lub w sałatkach.

 

Karczochy można także faszerować parmezanem i ziołami, pomidorami, grzybami, mięsem, a nawet ślimakami. Młode karczochy nadają się również do marynowania w occie, z listkami laurowymi. W takiej postaci uzupełniają smak niejednej surówki czy sałatki.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.