Karczochy - właściwości

Karczochy - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego mają w sobie?

Karczochy znane są nie tyko ze swoich walorów smakowych, ale i właściwości leczniczych. Odkryto je już w XIV w., jednak dopiero badania farmakologiczne przeprowadzone w latach 60. XX w. zapewniły o ich skuteczności. Bliscy kuzyni ostu stanowią bowiem źródło karotenu, witaminy C, PP i z grupy B, a także żelaza, sodu i potasu.

Jedzenie karczocha sprzyja spadkowi poziomu złego cholesterolu oraz wpływa na pracę wątroby, działając regenerująco. Zawarty w nim błonnik polepsza natomiast trawienie. Inne korzyści, jakie można wymienić mówiąc o jedzeniu tego warzywa, to działanie odtruwające i moczopędne. Dzięki temu drugiemu, szkodliwy nadmiar toksyn i wody szybko usuwany jest z organizmu.


Ile kalorii mają karczochy?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 57 kcal
Białko 3,3 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 10,5 g
Błonnik 5,4 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.