Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Karp w stanie dzikim występował niegdyś w zlewiskach mórz: Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Obecnie żyje w wodach słodkich i jest rybą roślinożerną, należącą do rodziny karpiowatych. W Polsce to jedna z najważniejszych ryb hodowlanych. Na nasze ziemie karp trafił już w XIII w. za sprawą najprawdopodobniej cystersów. Na zlecenie polskich królów i możnowładców powstały w średniowieczu ogromne skupiska stawów w dorzeczach górnej Wisły i Odry oraz na terenach środkowej Bzury. Te obszary do dzisiaj stanowią polskie „zagłębie” karpiowe.

Karp cechuje się spłaszczonym i wygrzbieconym ciałem oraz stosunkowo dużą głową. W zależności od warunków środowiskowych ryba przybiera ciemnobrunatne lub żółtobrunatne zabarwienie. Osiąga ponad 1 m długości i masę maksymalnie 40 kg.


Co warto wiedzieć?

Karp znany i ceniony jest nie tylko w Polsce. W Chinach, gdzie został udomowiony już 1300 lat p.n.e., uważa się go za symbol szczęścia. Często gości na stołach podczas ważnych uroczystości oraz na oficjalnych bankietach. Z jego „osobą” związanych jest też wiele chińskich legend i mitów. To właśnie w tym kraju powstała pierwsza książka kucharska opisująca potrawy z karpiem w roli głównej. Przygotował ją niejaki pan Li, którego nazwisko w języku chińskim oznacza właśnie karp. Do dziś jest ono jednym z najbardziej popularnych nazwisk w Chinach.


Z czym to się je?

W polskiej kuchni karpia najczęściej podaje się na Wigilię. W galarecie, czy w śmietanie – karp jest bezapelacyjnie królem świątecznych potraw i w każdej postaci prezentuje się znakomicie. Jego średnio tłuste mięso idealnie nadaje się do smażenia, duszenia, grillowania, pieczenia i gotowania na parze. Doskonale smakuje również w wersji wędzonej, choć w tej postaci nie jest aż tak popularny, jak inne gatunki ryb. Niezależnie od podania, należy pamiętać, by w momencie przygotowywania moczyć karpia w mleku z ząbkami czosnku lub obłożyć na noc plastrami cebuli, by w ten sposób pozbyć się z niego jego charakterystycznego zapachu i posmaku mułu.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.