Karp - właściwości

Karp - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego ma w sobie?

Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i śmiało może konkurować z innymi rodzajami białego mięsa. Zawiera, bowiem stosunkowo niewiele tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Zawartość tłuszczu powoduje, że karpia zalicza się do średnio tłustych ryb. Poza tym w jego mięsie znajdziemy witaminy z grupy B, które wspomagają organizm w zaburzeniach systemu nerwowego, a także wzmacniają naszą koncentrację, oraz witaminę PP, istotną w przemianie materii. Karp jest bogaty w składniki mineralne - fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarkę i magnez.


Ile kalorii ma karp?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 110 kcal
Białko 18 g
Tłuszcz 4,2 g
Węglowodany 0 g
Błonnik 0 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.