Kindziuk

Kindziuk
Gwarancja Satysfakcji

Co warto wiedzieć?

Kindziuk to twarda, suszona i długo wędzona wędlina, robiona z siekanej wieprzowiny, najczęściej polędwicy lub karkówki, z dodatkiem jałowca, pieprzu, czosnku i mieszanki innych przypraw, najczęściej stanowiących tajemnicę danej receptury. Kindziuk wędzi się około 4 tygodni. Dzięki charakterystycznemu procesowi wytwarzania, produkt ten można przechowywać nawet pół roku. Z uwagi na fakt, że kindziuk jest tzw. suchą wędliną, doskonale znosi wyższe temperatury i dobrze sprawdza się nawet w takich warunkach jak wakacyjne podróże czy pikniki. Podajemy go pokrojonego w cienkie plastry.

Kindziuk to - obok słynnych, okraszonych skwarkami cepelinów i pękających w ustach kołdunów - jeden z najbardziej charakterystycznych i najpopularniejszych produktów kuchni kresowej. Jej smak i bogactwo przeszły już do legendy polskich kulinariów. Uważany za przysmak, kindziuk jest nieodłączną częścią tej tradycji, przywołującą wspomnienie o zasobnych, szlacheckich spiżarniach.

Cieniutkie płaty kindziuka doskonale pasują do domowego chleba, wspaniale komponując się z kiszonymi ogórkami czy piklami. Ta oryginalna i doskonale smakująca wędlina spotka się z uznaniem również tych wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Kindziuk bowiem zda egzamin nie tylko jako przekąska, ale i dodatek na przykład do pizzy, z powodzeniem zastępując salami.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.