Klementynka

Klementynka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Pochodzenie klementynki nie jest do końca znane. Najprawdopodobniej powstała przez skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą. Historia mówi, że odkrył ją w swoim ogrodzie francuski misjonarz Clément Rodier. Inna, że to owoc wywodzący się z Algierii, zaś jego nazwa pochodzi od nazwiska francuskiego trapisty – Père’a Clément. Ale istnieje również teoria, że klementynka pojawiła się wcześniej w Azji, skąd trafiła do regionu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się ją w Japonii, USA, Brazylii oraz nad Morzem Śródziemnym. Najlepsze klementynki pochodzą ponoć z regionów wschodniego wybrzeża Maroko, choć kluczowymi producentami tych owoców są również Hiszpania, Algieria, Włochy, Izrael i Turcja.


Co warto wiedzieć?

Przyjemny, cytrusowy zapach klementynek, a dokładniej olejki eteryczne znajdujące się w skórce, wpływają na nasz organizm uspokajająco. Podnoszą bowiem w mózgu poziom serotoniny, czyli substancji odpowiadającej za nasz dobry nastrój. Nic więc dziwnego, że stanowią tak popularną przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Olejków eterycznych, zawartych w skórce klementynek, używa się zresztą nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także perfumeryjnym. 


Z czym to się je?

Słodki i orzeźwiający smak klementynek zna chyba każdy. Zwykle mają niewiele pestek i są łatwo obieralne. Najczęściej spożywamy te owoce na surowo - solo lub jako dodatek do sałatek i deserów. Klementynki można przechowywać również w zalewie, dzięki czemu cieszą smakiem bez względu na porę roku. Doskonale sprawdzają się także w dżemach. W kuchni chińskiej owoce te stosuje się jako dodatek do drobiu i mięs. Dobrze pasują zwłaszcza do… kaczek. Ze skórek natomiast można zrobić niezbyt słodkie, za to bardzo aromatyczne nalewki. Gospodynie często smażą także skórki w cukrze, dodając je potem jako dodatek do ciast i deserów. W porównaniu ze skórką pomarańczową, klementynki są delikatniejsze tak w smaku, jak i zapachu.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.