Koper włoski

Koper włoski
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Dziko rosnący koper włoski nie powinien być dla nas zaskoczeniem w basenie Morza Śródziemnego. Spotkać możemy go także w Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Kupieckie podróże przyczyniły się do rozpowszechnienia tej smacznej rośliny poza obszarami rodzimego występowania. Uprawiany jest w Australii, Nowej Zelandii, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz Środkowej i Południowej Ameryce. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.


Co warto wiedzieć?

Ze względu na swoje drogocenne dla ludzkiego organizmu właściwości, koper włoski poza kuchnią znalazł tez zastosowanie w medycynie naturalnej. Spotkamy go w aptekach i sklepach zielarskich, w postaci saszetek do zaparzenia lub syropów na kaszel i przeziębienia. Jest dodatkiem do niemowlęcych herbatek, jako składnik, który pomaga na kolki. Starszych na pewno zaś zainteresuje informacja, że fenkuł cieszy się opinią afrodyzjaku.


Z czym to się je?

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością go polubisz. Z koprem włoskim można zrobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach. Wielbicieli korzennych smaków zachęcamy więc do delektowania się fenkułem na surowo.

Przydatne w kuchni są niemal wszystkie części tej rośliny, nie tylko bulwa. Gałązki, przypominające koperek, możemy wykorzystać do dekoracji dania, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup. Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw. W tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.