Koper włoski - właściwości

Koper włoski - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego ma w sobie?

Koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B. Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki oraz obniża ciśnienie krwi. Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy. Przy tym wszystkim koper ma też niewiele kalorii.


Ile kalorii ma koper włoski?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 27 kcal
Białko 2,5 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 3,4 g
Błonnik 3,0 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.