Koperek

Koperek
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Koper dotarł do Europy zarówno z rejonów Morza Śródziemnego, jak i równocześnie z południowych obszarów Rosji i Indii. Ceniono go już w starożytności. Rzymianie stosowali go jako środek pobudzający m.in. wśród gladiatorów, a w Egipcie zażywano go po wyczerpującym pracą dniu.


Co warto wiedzieć?

Koper jest rośliną wyjątkowo aromatyczną. Posiada drobne, potrójnie pierzaste i nitkowane liście. Jego kolor przechodzi od sinego do zielonego. Latem na szczytach pędów kopru pojawiają się żółtawe baldachimy, a z nich wydostają się brązowe nasionka. Nazwa kopru pochodzi od słowa „dull”, które oznacza kołysanie. Herbata przygotowana z kopru posiada właściwości relaksacyjne i usypiające. W Biblii można znaleźć wzmianki o tym, że koper służył kiedyś jako środek płatniczy.


Z czym to się je?

Bez kopru nie może obyć się żadna szanująca się kuchnia. Jego młode pędy dodawane są do zup, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Koper znakomicie łączy się też z pieczonym mięsem, np. jagnięciną, cielęciną czy drobiem. Można nim również wzbogacić sos, posypać gotowane jarzyny z masłem i owoce morza. Z kolei drobno posiekane listki dodają walorów wszelkim omletom i sałatkom.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.