Kukurydza

Kukurydza
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Matecznikiem kukurydzy jest Ameryka Łacińska. Wiadomo, że co najmniej 5 tys. lat p.n.e. warzywo to było podstawą w diecie Azteków, Inków oraz Majów. Do Europy kukurydzę przywiózł w XVI w. najprawdopodobniej Krzysztof Kolumb, zafascynowany zresztą uprawą tej rośliny. Gdy kukurydza pojawiła się już w Europie, niewiele trzeba było, aby trafiła wraz z ówczesnymi podróżnikami do Azji. Również w XVI w. zaczęto uprawiać ją w Afryce i Indiach, dokąd trafiła dzięki Portugalczykom. W Polsce kukurydza pojawiła się najpewniej na przełomie XVII/XVIII w., przywieziona – jak przypuszczają badacze – z Rumunii lub Węgier.


Co warto wiedzieć?

Czy zastanawialiście się kiedyś, ile ziaren ma jedna kolba kukurydzy? Otóż zbadano, że średnio znajdziemy w niej po 80 ziaren w 16 rzędach. W sumie – 1280! Równie liczna, jeśli nie liczniejsza, jest grupa gości odwiedzających co roku słynne kukurydziane labirynty – wielkie pola, obsadzone wysoką kukurydzą, przez które można przejść jedynie wąskimi ścieżkami. Jeden z takich labiryntów – największy w Polsce – znajduje się w Kurozwękach. Co roku ścieżki labiryntu tworzą kształt nawiązujący do innego tematu – patrząc na labirynt z lotu ptaka, można zobaczyć np. Koziołka Matołka, kiedy indziej motyw nawiązujący do Fryderyka Chopina, a w jeszcze innym roku - św. Jakuba. Swoistym labiryntem – tyle że badawczym – było odkrywanie, kiedy kukurydza została udomowiona przez człowieka. Według niektórych archeologów i botaników, proces ten zaczął się w Ameryce Łacińskiej już 7500 do 12000 lat temu!


Jakie są odmiany?

Odmiany kukurydzy liczy się w tysiącach. Zwłaszcza w ostatnich latach, gdy rozwijają się nowe technologie. Mamy więc kukurydze pastewne, typowe spożywcze, w tym słynną kukurydzę cukrową, zawierającą bardzo dużą ilość skrobii (wyhodowaną w XVIII w.). Jest też kukurydza biała – popularna w Meksyku, najróżniejsze kukurydze ozdobne, no i oczywiście uwielbiana na całym świecie odmiana, z której można robić popcorn.


Z czym to się je?

Kukurydza w kolbach najlepiej smakuje grillowana lub ugotowana i polana masłem. Warto ją doprawić odrobiną papryki w proszku, pieprzem lub zmielonym kminkiem. Można też odkroić świeże ziarna kukurydziane i dodawać je do zup, dań mięsnych czy po prostu ugotować na mleku. Pamiętajmy, by gotować kukurydzę w kolbach bez soli – inaczej może zrobić się twarda. Kolby kukurydzy bardzo dobrze sprawdzają się również w wersji pieczonej. Można pokroić je w grube krążki i zapiekać pod sosem warzywnym lub posmarować masłem i szczelnie owinąć w folię aluminiową. Kukurydza idealnie komponuje się również z parmezanem.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.