Kukurydza - właściwości

Kukurydza - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Tysiące lat temu ludzie odkryli, że kukurydza jest niezwykle cennym i pożywnym warzywem. Dieta mieszkańców Ameryki Południowej w ogromnej mierze opiera się właśnie na kukurydzy. Trzy czwarte jej zawartości to skrobia, ale w warzywie tym znajdziemy również witaminy B, E i A.

Kukurydza zawiera kilka cennych składników mineralnych – fosfor, selen, potas i magnez. Warto ją jeść zwłaszcza z uwagi na obecność selenu i witaminy E. Badania pokazały bowiem, że dzięki nim oraz barwnikowi roślinnemu zeaksantynie, kukurydza przynosi dobre efekty w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi.

Osoby jedzące regularnie świeżą kukurydzę będą też rzadziej cierpiały na choroby dróg moczowych. To jeszcze nie wszystkie zalety kukurydzy. Jest ona też jednym z podstawowych składników pokarmowych w diecie bezglutenowej. Ziarna kukurydzy nie zawierają bowiem białek glutenu.


Ile kalorii ma kukurydza?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 110 kcal
Białko 3,7 g
Tłuszcz 1,5 g
Węglowodany 23,4 g
Błonnik 3,3 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.