Kumkwat

Kumkwat
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Kumkwat to wiecznie zielone drzewko, zaliczane do roślin cytrusowych. Często nazywane jest pomarańczą karłowatą, ze względu na wygląd mocno przypominający pomarańczę. Ojczyzną kumkwatu są Chiny, jednak obecnie występuje w wielu regionach o ciepłym klimacie. Do Europy trafił w XIX w. za sprawą szkockiego zbieracza roślin Roberta Fortune’a. Ten mały owoc dzięki swej owalnej formie wielu osobom przypomina śliwkę. W smaku kumkwat charakteryzuje się gorzko-słodkim, lekko kwaskowatym smakiem.


Co warto wiedzieć?

Kiedy kupujesz kumkwaty, wybieraj owoce nie poobijane i nie uszkodzone, o jednolicie pomarańczowym kolorze. Dojrzałe owoce przechowywać możesz około 5 dni w temperaturze pokojowej lub około 3 tygodni w lodówce. Jeśli jednak chcesz spróbować swoich sił, jako „plantator” cytrusów, śmiało możesz rozpocząć hodowlę od kumkwatów. To jeden z najatrakcyjniejszych cytrusów i nadaje się również do uprawy domowej.


Z czym to się je?

Kumkwaty przede wszystkim zjada się na surowo ze skórką albo gotuje w całości lub podzielone na połówki bądź ćwiartki. Są świetnym dodatkiem dla deserów, także tych lodowych. Rewelacyjnie sprawdzają się też w postaci marmolady, konfitury, kompotu, czy zalane alkoholem. Pokrojone na plasterki owoce kumkwatu wyśmienicie pasują do sałatek, np. ze szpinakiem i botwinką. Należy jednak pamiętać, by po pokrojeniu skropić je lekko cytryną, by nie ściemniały.

Ten pomarańczowy owoc potrafi także zaskoczyć smakiem po przetworzeniu. W towarzystwie takich przypraw, jak chili, goździki, kardamon, anyż, trawa cytrynowa, wanilia czy cynamon komponuje się w orientalny chutney, idealny jako dodatek do mięs. W Chinach kumkwaty marynuje się w słodko- kwaśnej zalewie z dodatkiem przypraw. Natomiast w Australii z kumkwatów wytwarza się likier. Owoce te używane są również do dekoracji potraw i napojów.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.