Gwarancja Satysfakcji

Co warto wiedzieć?

Kurki występują w lasach całej Polski. Wyglądają bardzo charakterystycznie – barwa grzyba jest przeważnie od jasnożółtej do ciemnożółtej - dzięki temu, trudno je pomylić z innymi gatunkami grzybów. Miąższ przejawia korzenny, lekko owocowy zapach, a smak jest łagodny z delikatnym pieprzowym posmakiem. Zapewne stąd wzięła się ich inna nazwa – pieprznik jadalny. Kurki występują również pod nazwami bardziej ludowymi, takimi jak lisica, liszka, kurza nóżka, kurza stopka, łasiczka, czy pieprzyk.


Z czym to się je?

Smakosze grzybów na pewno doceniają walory kurek, gdyż ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Najczęściej stanowią dodatek, a czasem i nawet podstawę wielu kremów i sosów. Podane w śmietanie do pieczonego mięsa to najpopularniejsza wariacja z kurkami w roli głównej. Ale i podane w towarzystwie serka mascarpone stanowią ciekawe połączenie smakowe. Jednak to nie koniec możliwości wykorzystania ich w kuchni.

Kurki często dodawane są do jajecznicy. Należy je wcześniej przesmażyć na maśle, pamiętając, by nie robić tego za długo, gdyż mocno twardnieją. Tak przygotowane mogą stanowić także wyśmienite nadzienie do pierogów i naleśników. A sok, który wytworzy się podczas smażenia, po uzupełnieniu wodą lub białym winem, stanowić może bazę do kremowego sosu dodawanego do drobiu, łososia i makaronów. Kurki można marynować w occie, dusić, a także mrozić. Przed zamrożeniem należy je jednak zblanszować, by nie zgorzkniały. Kurek nie powinno się suszyć, gdyż tracą wówczas swój aromat.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.