Kurki - właściwości

Kurki - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego mają w sobie?

Grzyby to prawdziwy atut polskiej kuchni. Zbieranie ich na stałe wpisało się w polską tradycję. Do najchętniej zbieranych grzybów zaliczają się właśnie kurki. Są to jedne z popularniejszych i bardziej szlachetnych grzybów w Polsce. Jednak, podobnie jak inne grzyby nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają dużo wody, odrobinę tłuszczu i białka. Natomiast witaminy z grupy B, C, D, E, beta-karoten oraz minerały jak wapń, fluor i jod występują w kurkach z nieznacznych ilościach.

Pomimo kuszącego aromatu i wyjątkowego smaku kurek, należy zwracać uwagę na ilość spożywanych grzybów, zwłaszcza przed snem. Ponieważ są ciężkostrawne, długo mogą zalegać w żołądku. Z tego też powodu, na kurki powinny uważać przede wszystkim osoby z problemami układu trawiennego i wątroby, małe dzieci oraz starsze osoby.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.