Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Pochodzące z Chin liczi obecnie uprawiane jest w wielu krajach o ciepłym klimacie, poza południo-wschodnią Azją także w Indiach, wschodniej Australii i Oceanii, na Florydzie i w południowej Afryce. Owoce liczi dojrzewają w gronach na długowiecznych drzewkach o lancetowatych listkach. Są bardzo nietrwałe i dość wymagające.

Trzymane w temperaturze pokojowej już na drugi, trzeci dzień zaczynają się psuć. Nie można ich też zebrać za wcześnie – dojrzewają tylko na drzewach. Z tego powodu wymagają bardzo szybkiego transportu. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach dłużej, nawet do kilku tygodni.


Co warto wiedzieć? 

Owoce liczi, zwane też śliwkami chińskimi były dawniej ozdobą ogrodów cesarzy Państwa Środka. Legenda głosi, że rośliną tą zachwycali się mistrzowie taoistyczni, a także sam Konfucjusz. Nic w tym dziwnego. Wiosną drzewa pokrywają piękne i barwne kielichy kwiatów, które następnie cudownie owocują. Już wieki temu wiedziały o tym chińskie gospodynie, które zapełniały liczi swoje spiżarnie, robiąc z nich kompoty, soki, i konfitury.


Z czym to się je?

Liczi jada się głównie na surowo, jak winogrona czy grejpfruty. Najlepiej wybierać owoce jędrne, ale dojrzałe, w których skorupka łatwo odchodzi od miąższu. Wnętrze owocu wypełnia słodki (z nutką kwaskowatości) i soczysty miąższ, którego konsystencja powinna być ścisła, a kolor przezroczystoperłowy.

Po usunięciu brązowoczarnej pestki wielkości fasoli owoce liczi można dodawać do sałatek, ale również do mięs, ryb i owoców morza. Wybornie smakują np. w połączeniu z krewetkami. Można je podawać także ze śmietaną, do przybrania lodów oraz w innych deserach, zwłaszcza owocowych. Liczi nadają się do przygotowania soków i kompotów. Można je zamrażać i suszyć. W Chinach są suszone na podobieństwo rodzynek

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.