Lubczyk

Lubczyk
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Lubczyk, który znany jest także jako lubiśnik lekarski lub mleczeń, pochodzi z rejonów Iranu i Afganistanu. W czasach starożytnych popularny był w Grecji i Rzymie. Aktualnie uprawia się go na całym świecie m.in. w Środkowej Europie, Chinach czy Stanach Zjednoczonych.


Co warto wiedzieć?

Lubczyk kwitnie w okresie czerwca, lipca i sierpnia. Początkowo tworzy długoogonkowe, lśniące liście z pierzastymi blaszkami, a w kolejnych latach kwiatowe, puste w środku łodygi, które dochodzą nawet do 1,5 m wysokości. Jego kwiaty są zielono-żółte, a owoce wyraźnie owalne. Lubczyk znany jest ze swojego rozpoznawalnego zapachu, przypominającego seler. W dawnych czasach wpinano go we włosy panny młodej. Wierzono bowiem, że przyniesie młodej parze szczęście i zdrowie.


Z czym to się je?

Lubczyk znany jest ze swojego wyjątkowego, korzennego aromatu oraz gorzkawego smaku. W kuchni używany jest przede wszystkim jako przyprawa. Często stosuje się go jako składnik mieszanek ziół, kostek bulionowych czy zup ekspresowych. Lubczyk stosowany jest także w procesie produkcji likierów i wódek.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.