Majeranek

Majeranek
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Majeranek (lebiodka) pochodzi z północnych rejonów Afryki i południowo-zachodniej Azji. Europejczykom jest już znany od IX w. Roślinę tę w stanie dzikim aktualnie można spotkać tylko w Turcji i na Cyprze. Uprawia się ją jednak na całym świecie, także w przydomowych ogródkach.


Co warto wiedzieć?

Roślina ta, nazywana także majerankiem ogrodowym lub majoranem, należy do rodziny jasnotowatych. Jej liście są drobne, łopatkowate, a łodygi mocno rozgałęzione. Kwiaty majeranku są niewielkie i posiadają kolory od białego do różowego. Jego nasionka są drobne i mają charakterystyczny zapach. Majeranek dochodzi do 50 cm wysokości, jest lekko omszony, a zakwita od lipca aż do pierwszych przymrozków. Kiedyś wierzono, że majeranek chroni przed skorpionami i ma kojące działanie po ich ugryzieniach. Dzisiaj raczej ceni się jego właściwości uspakajające.


Z czym to się je?

Majeranek w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Jego ziele używane jest przede wszystkim jako przyprawa i dodawane w szczególności do dań ciężkich (np. zupa grochowa) lub tłustych (baranina, gęsina). Jest też jednym z podstawowych składników używanych przy produkcji kiełbas. Dodaje się go również do smażonych i pieczonych ryb. Z kolei olejek uzyskany z majeranku jest stosowany w przemyśle alkoholowym.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.