Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Przyjmuje się, że maliny pochodzą z Azji Mniejszej oraz – niezależnie - z Północnej Ameryki. W Europie niemałą rolę w rozprzestrzenianiu się tych roślin odegrały starożytne wojska rzymskie. Romańskie zapiski wspominają o tych owocach już w IV w. n. e. Suszone maliny znane były m.in. jako sprawdzony prowiant podczas podróży. To właśnie Rzymianie przywieźli do Brytanii nasiona malin, a mieszkańcy wysp kilkaset lat później zapisali się złotymi literami w historii popularyzacji malin w Europie. Obecnie, wśród największych producentów tych owoców wymienia się Polskę, Serbię, Chile oraz Stany Zjednoczone.


Co warto wiedzieć?

Dzikie maliny jedzone były już w prehistorycznych czasach. Rzymianie wierzyli, że niegdyś owoce te były białe. Nimfa o imieniu Ida, będąca opiekunką małego Jowisza, chciała kiedyś uspokoić dziecko owocami. Schylając się po nie, ukłuła się kolcem w pierś i na białe maliny spadła kropla krwi. Odtąd owoce te miały zmienić kolor i zyskać unikalną woń oraz słodki smak. Oprócz owoców maliny, wykorzystuje się również jej liście i łodygi. Te ostatnie zbiera się jesienią, łamie na małe kawałki i suszy. Napar zrobiony na malinowych łodygach, z dodatkiem miodu, to wspaniały napój rozgrzewający.


Jakie są odmiany?

Choć maliny większości z nas kojarzą się z purpurową barwą, to jednak trzeba pamiętać, że istnieją też odmiany czarne, pomarańczowe, żółte, a nawet białe. W sumie ponad 200 rodzajów. Malinowa różnorodność przejawia się również w rozmiarach – znajdziemy owoce wielkości porzeczki, a także śliwki.


Z czym to się je?

Maliny to jedne z najbardziej wonnych owoców świata. Choć słodycz tych owoców w naturalny sposób skłania do wykorzystania ich w najróżniejszych deserach – od lodów, poprzez ciasta, aż po crumble, to jednak zastosowanie malin jest dalece większe. Oprócz przetworów, syropów, musów, sosów i dżemów, maliny doskonale sprawdzą się we wszelkiego rodzaju nalewkach, likierach i winach. Można ich także używać jako dodatek do sałatek. Malinowy smak fantastycznie uzupełnia również dania z wątróbek i tłustej wieprzowiny. Ostatnio modne stają się octy macerowane z malinami. Jednak najpopularniejsze są po prostu świeże maliny. Póki trwa na nie sezon, warto korzystać z wszelakich dobrodziejstw tych owoców.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.