Maliny - właściwości

Maliny - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego mają w sobie?

Malinowy sok to powszechnie używany środek napotny, stosowany przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Nie ma chyba w Polsce kuchni, w której podczas jesiennych i zimowych wieczorów zabrakłoby butelki tego pachnącego smakołyku. Sok z malin zaleca się zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Jest on bogaty w duże ilości kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, salicylowego), związki śluzowe, pektyny, związki żelaza i miedzi oraz witaminy: C, A, K i PP. Maliny działają też przeciwzapalnie.


Ile kalorii mają maliny?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 52 kcal
Białko 1,2 g
Tłuszcz 0 g
Węglowodany 11,9 g
Błonnik 6,5 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.