Mandarynka

Mandarynka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Ojczyzną mandarynki są Chiny i Indochiny. Pierwsze wzmianki o tym owocu pochodzą z XII w., ale do Europy trafiła dopiero w XIX w. Jednak do dziś nie wiadomo skąd pochodzi jej nazwa. Między uczonymi trwają bowiem wciąż spory. Jedni twierdzą, że nazwa owocu zaczerpnięta została od wyspy Mauritius, która w języku tubylców wymawiana jest jako Mandara. Inni naukowcy skłaniają się ku hipotezie, że mandarynka swą nazwę wzięła od chińskiego dostojnika Mandaryna, noszącego szaty właśnie w kolorze tego owocu. Jedno jest pewne – mandarynka stała się na tyle popularnym owocem, że uprawiana jest niemal na całym świecie, przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, oraz w Australii, Japonii, Ameryce, Afryce i Azji.


Co warto wiedzieć?

Mandarynka wysoko ceniona jest w… przemyśle perfumeryjnym. Z jej aromatycznej skórki otrzymuje się olejek mandarynkowy stosowany w produkcji, np. żeli do mycia ciała, szamponów, kremów czy perfum. Podobnie jak mandarynka, olejek posiada właściwości antyseptyczne oraz działa przeciwzapalnie. Stosowany na skórę odmładza ją i poprawia jej kondycję. Jest także doskonałym środkiem do pielęgnacji cery tłustej.


Z czym to się je?

W kuchni młodsza siostra pomarańczy najczęściej wykorzystywana jest w sałatkach. Dzięki jej cytrusowemu i słodkiemu smakowi, sałatki nabierają oryginalnego i orzeźwiającego smaku. Te pomarańczowe owoce wykorzystywane są także w deserach – stanowią doskonałe dopełnienie ciast, zwłaszcza tych z kremem i bitą śmietaną, ale również wyśmienicie smakują podane do budyniów, galaretek czy do czekoladowego fondue. Nie gorzej komponują się z drobiem, owocami morza, zwłaszcza krewetkami, a także z rybami. Mandarynka świetnie sprawdza się w przetworach - dżemach czy kompotach. Nadaje się także do marynowania – tak przygotowana rewelacyjnie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach pikantnych.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.