Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Owoc tęcza... Tym poetyckim słowem śmiało można nazwać mango. Odcienie zielonego, żółtego i czerwonego mieszają się w taki sposób, że nadają każdemu okazowi własny i niepowtarzalny wizerunek. Korzeni mango należy szukać w Indiach, gdzie tradycja jego uprawy sięga 4 tys. lat. Ze względu na swój niezwykły smak nazywany jest przez Hindusów owocem bogów. Do Europy dotarł dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na Daleki Wschód na początku XVI w. i właśnie im zawdzięcza on swoją nazwę. Obecnie uprawianych jest ok. 1000 odmian mango, głównie w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.


Co warto wiedzieć?

Mango, które dotarło na nasze stoły z Dalekiego Wschodu uznawane jest w Polsce za symbol egzotyki i luksusu. W Indiach, skąd pochodzi, symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. To właśnie liśćmi mango dekorowane są naczynia podczas obrzędów ku jej czci.


Z czym to się je?

Mango ma wiele kulinarnych wcieleń. Jego kremowy, gęsty miąższ tak delikatny i orzeźwiający, charakteryzuje się upajającym zapachem, który przenosi nas bezpośrednio do odległych, tropikalnych krajów. Pokrojonego używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych. Mango można także konserwować, a suszone dodawać do sosów. Służy do wyrobu soków, dżemów, galaretek. Lubi towarzystwo przypraw korzennych – egzotycznie smakuje z sokiem z limonki i imbirem. W krajach Ameryki Południowej mango często doprawia się chili, solą lub sosem sojowym. Mieszkańcy Indii natomiast wykorzystują nie tylko owoce mango, ale także pestki i młode liście. Z tych pierwszych wyrabia się masło, a drugie służą jako podstawowy składnik sałatki.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.