Mango - właściwości

Mango - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Mango, jak większość owoców leniwie dojrzewających w tropikalnym słońcu, oferuje nam prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jest lekkie, świeże i niskokaloryczne. Zawiera wiele soli mineralnych, dużo witamin świetnie wpływających na urodę – z grupy B, C, A, PP, a także mikroelementy, takie jak magnez, potas czy wapń. Znajdziemy w nim także duże ilości miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek.

Owoc mango wykorzystywany jest także w kosmetyce pielęgnacyjnej. Wyciśnięty z owocu olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów. Warto wiedzieć, że mango pomimo swoich wielu odżywczych i leczniczych właściwości u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne. Objawia się ona niedługo po spożyciu owocu w postaci podrażnienia skóry, opuchniętych warg i wysypki.


Ile kalorii ma mango?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 67 kcal
Białko 0,5 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 17 g
Błonnik 1,7 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.