Marakuja

Marakuja
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej. Największymi producentami tego owocu są takie kraje jak: Kolumbia, Ekwador, Brazylia i Peru. Nazwa „marakuja” ma swoje korzenie w indiańskim słowie maraú-ya, oznaczającym owoc, który je się jednym haustem. Inne określenia to owoc pasji, passiflora, czy męczennica. Najprawdopodobniej to zasługa kolonizatorów, którzy strukturę i formę kwiatów passiflory skojarzyli z koroną cierniową Chrystusa, jego pasją i cierpieniem.


Co warto wiedzieć?

Marakuja jest krzewiastym pnączem, osiągającym nawet 8 m długości. Charakteryzuje się niezwykle pięknymi białawymi lub fioletowymi kwiatami. Ale passiflora to nie tylko kulinarny specjał i wspaniała dekoracja ogrodu. Bogata w witaminy A i C oraz silne antyoksydanty marakuja jest powszechnie wykorzystywana w kosmetyce. To popularny składnik kremów, żeli, szamponów, które chronią i wzmacniają naszą skórę oraz włosy.


Z czym to się je?

Marakuję jada się głównie na surowo. Kleisty, galaretowaty miąższ wybiera się łyżeczką z wnętrza owocu. Jego niepowtarzalny słodko-kwaśny smak, wykorzystuje się do produkcji jogurtów, lodów, deserów, wypieku tortów i przygotowania napojów. Z passiflorą warto poeksperymentować również we własnej kuchni. Najlepiej wybrać owoce o lekko pomarszczonej skórce – to znak, że są w pełni dojrzałe. Marakuja doskonale komponuje się z produktami mlecznymi. Można dodać jej miąższ do jogurtu naturalnego lub kefiru i pyszna przekąska gotowa.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.