Marchewka - właściwości

Marchewka - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw, wie chyba każde dziecko. Zawiera ona w sobie witaminę A, która odpowiada za wzrost u dzieci, a dodatkowo witaminy z grupy B, wit. C, E, K i PP.

Picie soku z marchewki zalecane jest każdemu, niezależnie od wieku. U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, a osobom starszym wygładza zmarszczki i dodatkowo za sprawą beta-karotenu, pozytywnie działa na wzrok. Dlatego zalecana jest także osobom pracującym przed monitorami komputerów lub kierowcom.

Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Bogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.


Ile kalorii ma marchewka?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 27 kcal
Białko 1 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 8,7 g
Błonnik 3,6 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.