Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Powszechnie znana melisa pochodzi ze wschodnich terenów śródziemnomorskich. Jej wyjątkowymi właściwościami smakowymi i leczniczymi zachwycali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Aktualnie melisa uprawiana jest praktycznie na całym świecie, także w Polsce.


Co warto wiedzieć?

Rozróżnia się trzy gatunki melisy, z których jeden – melisa lekarska – jest powszechnie uprawiany w Polsce. Roślinę tę charakteryzuje czworokątna łodyga, pomarszczone, lekko jajowate lub przypominające serce liście oraz rozpoznawalny lekko cytrynowy zapach.

Melisa wydziela charakterystyczny nektar o przyjemnym aromacie, dlatego lubią gościć na niej pszczoły. Warto wiedzieć, że w mitologii greckiej imieniem Melisa nazwano także nimfę, która tak przeszkadzała Zeusowi, że przemienił ją w tego właśnie owada.


Z czym to się je?

Melisa posiada mocny, lekko cytrynowy zapach. Jej świeże liście używane są jako przyprawa do takich potraw jak np. sałatki, zupy, dania z warzyw lub dania z grzybów. Melisą możemy również doprawiać soki, potrawy z ryb i drobiu oraz przeróżne jogurty, napoje mleczne, octy czy nawet likiery i drinki.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.