Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Najstarsza mięta oryginalnie pochodzi z rejonów Chin i Japonii. Uprawiana była od tysięcy lat, a na jej dobroczynnych właściwościach bardzo szybko poznali się mieszkańcy całego świata. Dziś jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych i przyprawowych.


Co warto wiedzieć?

Mięta jest wiecznie zieloną byliną i liczy sobie ponad 30 gatunków oraz rozmaitych mieszanek. Charakteryzuje się wyjątkowym, orzeźwiającym, ale nie zawsze miętowym zapachem. Liście mięty są eliptyczne lub jajowate, a jej kwiaty dość drobne. Oprócz przemysłu spożywczego i kosmetycznego, mięta wykorzystywana jest również w przemyśle tytoniowym. Kiedyś wierzono, że posiada właściwości magiczne. Przygotowane z niej wywary miały odpędzać złe demony i lęki.


Z czym to się je?

W Polsce mięta wykorzystywana jest w kuchni głównie podczas przygotowywania deserów. Warto jednak wiedzieć, że w wielu krajach, np. w Wielkiej Brytanii czy w państwach arabskich, jest wręcz obowiązkowym składnikiem mięsnych potraw. Miętą można przyprawiać wszelkie dania z mięsem (jagnięcinę, drób, baraninę, zapiekanki). Dobrze czuje się też w zupach i sałatkach. Roślina ta dodawana jest także do potraw rybnych, serów i marynat. Warto wiedzieć, że służy jako aromat do gum do żucia.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.