Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Wśród wielu owoców wywodzących się z Chin, znalazła się też morela. Uprawiano ją tam już ponad 4 tysiące lat temu. Z biegiem wieków dała się poznać także mieszkańcom Azji Mniejszej, Persji i Afganistanu. Podczas wojen Rzymian i Persów w I w. p.n.e. morele trafiły do Włoch i Grecji. Stamtąd rozpowszechniły się także po innych krajach europejskich. Dziś to niepozorne drzewko rośnie w strefie klimatu umiarkowanego na wszystkich kontynentach i znanych jest tysiące jego odmian.


Co warto wiedzieć?

Po dobro, jakie czerpać można z wnętrza moreli, sięgnął także przemysł kosmetyczny. Olej z ich nasion polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Z jego dodatkiem produkowane są kremy, maseczki, toniki i balsamy o właściwościach wygładzających, regenerujących i odżywczych. Dobroczynne właściwości moreli wykorzystywane są także w przemyśle perfumeryjnym. Morelowe olejki eteryczne to dodatek przy produkcji aromatyzowanych wód do żelazka, świec zapachowych lub kadzidełek.


Z czym to się je?

Dojrzałe morele są słodkimi i bardzo soczystymi owocami. Choć najchętniej zjadamy je na surowo, to wykorzystywane są także w kuchni, zwłaszcza francuskiej, jako składnik wielu bardziej złożonych potraw. Dodawane są także do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Przekrojona na pół stanowi wspaniałe nadzienie do pieczonych mięs, pierogów, knedli lub twarożków. Morela świetnie nadaje się do wytwarzania przetworów, takich jak: dżemy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Bardzo dobrze komponuje się smakowo w przetworach z jabłkami i gruszkami. Wysuszona wchodzi w skład mieszanek bakaliowych dodawanych do ciast i sosów.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.