Morele - właściwości

Morele - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego mają w sobie?

Świeże morele to bardzo zdrowe owoce. Zawarta w nich witamina A wspomaga nasz organizm, chroniąc go jednocześnie przed różnego rodzaju infekcjami. Ponadto, obecność potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także żelaza, wapnia, fosforu i błonnika poprawia nasze trawienie i zapobiega anemii. Dzięki działaniu zasadotwórczemu morele wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym.

Te małe i soczyste owoce to także źródło beta-karotenu. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego doskonałego przeciwutleniacza, który walczy z procesem starzenia się skóry. Zdrowe są nie tylko morele spożywane na surowo. Suszone owoce powinny na stałe zagościć w diecie osób odchudzających się. Smaczne, a zarazem sycące, potrafią doskonale zaspokoić głód, a przy tym poprawić przemianę materii.


Ile kalorii mają morele?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 48 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 11,9 g
Błonnik 1,7 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.