Nektarynka

Nektarynka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Istnieje wiele odmian nektarynek. W ostatnich latach coraz bardziej popularne są odmiany o spłaszczonych owocach, tak zwane miasteczkowe lub ufo. Owoce te są bardzo słodkie i mają bardzo mała pestkę. Nektarynka jest owocem, który wymaga szczególnych warunków podczas uprawy. Pod tym względem jest nawet bardziej wymagająca niż jej siostra brzoskwinia. Drzewo nektarynek może osiągnąć ok. 5 metrów wysokości i żyje ok. 30 lat. To, co lubimy najbardziej, a więc owoce, mają wielkość ok. 8 centymetrów. Z tego względu najczęściej uprawiane są we Włoszech, w Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile i RPA.

W Polsce także można spotkać sady z drzewami nektarynek, ale ze względu na warunki atmosferyczne ich uprawa jest trudniejsza. Początkowo uważano, że nektarynka jest skrzyżowaniem brzoskwini ze śliwką, ale badania genetyczne obaliły to założenie. Cechą charakterystyczną, odróżniającą ją od brzoskwini, jest gładka skórka.


Co warto wiedzieć?

Nektarynka jest owocem blisko spokrewnionym z brzoskwinią. W wielu źródłach możemy także znaleźć informację, że to odmiana brzoskwini zwyczajnej. To, co odróżnia nektarynkę od brzoskwini, to gładka i pozbawiona meszku skórka. Najwięcej wartości odżywczych posiadają dojrzałe i świeżo zerwane owoce. Ich spożywaniem szczególnie zainteresowane powinny być osoby z chorobami nerek, ponieważ owoce te mają właściwości przeczyszczające. Ponadto nektarynki wzmacniają serce i obniżają ciśnienie tętnicze. Przydadzą się także na problemy ze skórą. Warto wspomnieć, że nektarynka zawiera również beta-karoten, który pozytywnie wpływa na oczy. A co zrobić, gdy jesteś zestresowany? Po prostu zjedz nektarynkę. Obecny w niej magnez działa antystresowo. Dopełnieniem tych wszystkich zalet niech będzie niska kaloryczność nektarynki. Jest owocem, który swoim smakiem wzbogaci niejedną dietę.


Z czym to się je?

Nektarynka to jeden z tych owoców pestkowych, który dodaje soczystości i aromatu wszelkiego rodzaju deserom. Nie powinno to dziwić, ponieważ sezon na nektarynki przypada na miesiące wakacyjne, kiedy to desery owocowe i lodowe cieszą się największym powodzeniem wśród smakoszy. Idealna nektarynka powinna mieć gładką skórkę. Jeżeli owoc jest twardy, wystarczy potrzymać go w temperaturze pokojowej 1–3 dni. Po tym czasie będzie gotowy do zjedzenia. Innym sposobem, jeszcze bardziej przyspieszającym proces dojrzewania owocu jest włożenie nektarynki do papierowej torby wraz z bananem lub jabłkiem. Nektarynka sprawdza się także jako składnik sorbetów, puddingów, dżemów i galaretek. Miłośnicy wypieków niejednokrotnie mieli okazję skosztować ciast z nektarynkami. Bardziej wymagający poszukiwacze smaku odnajdą nektarynki także pod postacią owoców suszonych i kandyzowanych.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.