Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Nieprzerwanie już od 4 tysięcy lat oliwka uprawiana jest w strefie śródziemnomorskiej, zwłaszcza we Włoszech. Pochodzi jednak z terenów Palestyny i Syrii. Od wieków stanowi symbol zwycięstwa, mądrości i nieśmiertelności. W Egipcie, gdzie oliwka trafiła dopiero w XVI w., zyskała nawet rangę religijną. Przez długi okres była składana bogom w ofierze.

Do Polski natomiast trafiła wraz z nadejściem chrześcijaństwa. Początkowo jednak służyła jako element sakralny podczas liturgii. Dopiero po udoskonaleniu przez Amerykanów techniki uprawy i tłoczenia oliwy z oliwek, stała się ona bardziej popularna w polskiej kuchni. Obecnie oliwkowe plantacje znajdują się nie tylko na południu Europy, ale także w Indiach, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Największym jednak producentem oliwy jest Hiszpania.


Co warto wiedzieć?

Skąd biorą się oliwki zielone, a skąd czarne? Odpowiedź jest bardzo prosta. To jest ta sama odmiana oliwek, tylko, że w trakcie dalszej obróbki zielone oliwki chronione są przed dostępem powietrza, a czarne powstają na skutek zmiany koloru pod wpływem utleniania. Światło odgrywa też istotną rolę w procesie przechowywania oliwy. Należy pamiętać, by przechowywać ją w ciemnej butelce. Zawarty w niej chlorofil jest bowiem wrażliwy na światło i pod jego wpływem może stracić swoje właściwości.


Z czym to się je?

Najchętniej i najczęściej oliwki zjadane są w postaci marynowanej – w occie lub w solance. W miejscu wydrylowanych pestek nadziewane są ser feta, kapary, czosnek, papryczki lub anchois. W takiej formie dodawane są także do różnego typu sałatek warzywnych, pizzy, kanapek i grzanek. Dzięki nim potrawy te uzyskują charakterystyczną śródziemnomorską nutę. Oliwki w niektórych kuchniach świata podaje się z drobiem, gulaszem, a nawet zapieka w pieczywie. Są doskonałym towarzyszem makaronów i głównym składnikiem pasty tapenade. Serwuje się je zarówno z przekąskami, jak i daniami głównymi, gdzie główną rolę odgrywają ryby i owoce morza.

Najważniejszym jednak zastosowaniem oliwek, jest otrzymywanie z nich oliwy. Uzyskuje się ją z całkowicie dojrzałych owoców poprzez tzw. „tłoczenie na zimno”. W wyniku tego procesu otrzymuje się najlepszą oliwę, zwana dziewiczą (virgin). Dodana do potraw nadaje im głębokiego smaku i aromatu, kojarzącego się z południem Europy.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.