Oliwki - właściwości

Oliwki - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego mają w sobie?

Oliwa z oliwek, jak i same oliwki, to bogate źródło zdrowia. Zawierają związki mineralne, takie jak: fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E. Regularne spożywanie oliwy w potrawach pobudza wydzielanie kwasów żółciowych, co przyczynia się do lepszego trawienia, dodatkowo zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, a zawarta w niej witamina D oraz antyutleniacze przeciwdziałają krzywicy. Oliwa z oliwek pozwala także obniżyć poziom cukru we krwi, pobudza wzrost krwinek białych i czerwonych oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Stosowana w masażach potrafi zredukować objawy stresu.


Ile kalorii mają oliwki?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 150 kcal
Białko 1,4 g
Tłuszcz 12,7 g
Węglowodany 4,1 g
Błonnik 2,4 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.