Oregano

Oregano
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Oregano, często nazywane też lebiodką pospolitą, jest byliną pochodzącą z rejonów Środkowego Wschodu w Azji. Nazwa tej rośliny pochodzi od greckich słów „oros” (góra) i „ganos” (radość). Aktualnie oregano w uprawie spotkać można w Europie (również na terenie całej Polski), w Azji Zachodniej i Afryce Północnej.


Co warto wiedzieć?

Oregano jest rośliną o charakterystycznym, przyjemnym aromacie. Dochodzi do 80 cm wysokości, posiada prostą, sztywną i owłosioną łodygę. Liście tej rośliny są jajowate, naprzeciwległe, bywa, że lekko ząbkowane, a na nich dostrzec można niewielkie przezroczyste punkty, które są gruczołami wydzielającymi olejki eteryczne. Kwiaty oregano charakteryzują się różowo liliowym kolorem. W okresie średniowiecza gałązkami oregano odstraszano złe moce, a na co dzień zastępowano tytoń czy herbatę.


Z czym to się je?

W kuchni oregano wykorzystywane jest głównie jako przyprawa. Listki tej rośliny posiadają dość cierpki, lekko pieprzowy smak i idealnie współgrają z innymi ziołami np. bazylią czy tymiankiem. Oregano jest również nieodzownym składnikiem ziół prowansalskich. Przyprawa ta świetnie nadaje się do doprawiania dań warzywnych (pomidory, cebula, papryka, cukinia), przeróżnych serów, dań rybnych i owoców morza. Bez oregano trudno jest też się obyć daniom z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, przeróżnym klopsom, pasztetom czy kotlecikom. Dodaje się je także w tzw. włoskiej kuchni do pizzy, spaghetti, sałatek i zup.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.