Ośmiorniczki baby

Ośmiorniczki baby
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Ośmiornice zamieszkują wyłącznie morza pełnosłone, zwłaszcza rejony raf koralowych. Nie mając szkieletu, mogą wciskać się w bardzo wąskie szczeliny skalne. Na całym świecie znanych jest 289 gatunków ośmiornic. Te morskie zwierzęta charakteryzują się zróżnicowaną wielkością: od 1,5 cm do 10 m i wagą do nawet 130 kg.


Co warto wiedzieć?

Ośmiornica to nadzwyczaj zadziwiające zwierzę, jeśli chodzi o budowę ciała. Sama już jej nazwa wskazuje, że posiada 8 pokrytych przyssawkami ramion. Spośród nich 2 to odpowiedniki nóg, które pomagają ośmiornicy przemieszczać się, a pozostałe 6, to tzw. ręce, służące do chwytania pokarmu, ale nie tylko. Naukowcy dowiedli bowiem, że ośmiornice potrafią używać swych „rąk” do przenoszenia przedmiotów i umiejętnego wykorzystywania ich do własnych celów. I tak, np. zwierzę to potrafi nosić łupiny orzecha kokosowego w celu ochrony. Kiedy jest atakowane przez innych mieszkańców podmorskich głębin, ośmiornica przykrywa się łupiną, tworząc ochronny pancerz. Dodatkowo potrafi skutecznie odstraszyć swych przeciwników czarnym barwnikiem, wytwarzanym przez gruczoł czernidłowy. Ludzie natomiast potrafią wykorzystywać tę substancję do produkowania farb malarskich.


Z czym to się je?

Owoce morza w polskiej kuchni pojawiły się stosunkowo niedawno. Jednak zdołały już zaskarbić sobie sympatię nie małej liczby poszukiwaczy nowych smaków. Jednym z tych morskich specjałów podbijających serca Polaków są ośmiorniczki baby. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim białemu, delikatnemu i pożywnemu mięsu. Sposobów na przygotowanie ośmiorniczek jest wiele – można je smażyć, grillować i piec. Można z nich zrobić pikantne zupy, potrawki i gulasze. Znakomicie komponują się z innymi owocami morza, jako przystawka, danie główne lub sałatka.



Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.