Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Oryginalnie ten tropikalny owoc pochodzi z Ameryki Środkowej, głównie z Meksyku. Szczególnie obfitujące w ten owoc regiony to okolice Chiapas i Veracruz. Papaja występuje ponadto w północnej części Ameryki Południowej. W rozprzestrzenieniu tego gatunku na świecie ogromną rolę odegrali hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. Dzięki nim papaja trafiła do Indii, na Filipiny, a także do… Afryki. W Stanach Zjednoczonych owoce te pojawiły się w XX w. i do dziś są uprawiane m.in. na Hawajach. Co więcej, USA stało się obok Meksyku największym producentem tych owoców.


Co warto wiedzieć?

Jeśli kupiliśmy niedojrzały i twardy owoc papai, wystarczy umieścić go w papierowej torebce i trzymać w temperaturze pokojowej. W niedługim czasie dojrzeje. Taka papaja jest owocem dobrze wpływającym m.in. na męską płodność, pomaga również szybciej odbudować prawidłową florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej.

W kuchni można wykorzystywać ją również jako przyprawę. Czarne ziarna papai mają ostry, wyrazisty smak, dlatego mieli się je i wykorzystuje jako zamiennik czarnego pieprzu. Ale uwaga – nie powinny spożywać ich kobiety w ciąży. Sam miąższ natomiast to nie tylko wspaniały dodatek do potraw, ale także… cenny składnik marynat do mięs. Enzymy zawarte w tym owocu rozluźniają bowiem włókna i powodują, że mięso staje się bardziej miękkie po przyrządzeniu. Natomiast w sałatce owocowej ta sama właściwość przyczyni się do tego, że pozostałe owoce szybko stracą jędrność.


Z czym to się je?

Papaja ma słodkawy, korzenny smak, który świetnie komponuje się z owocami morza i… jogurtem. Owoc ten obiera się ze skórki i pozbawia nasion. Tak przygotowany miąższ, spożywa się następnie bądź na surowo (na przykład skropiony sokiem z cytryny), bądź przetworzony. Dojrzewanie papai sprawia, że staje się ona słodsza, przez co często używa się jej jako składnik deserów lub sałatek owocowych. Z uwagi na dużą zawartość pektyn, można z niej przyrządzać także dżemy, kompoty, syropy i soki. Nierzadko wykorzystuje się papaję jako składnik wytrawnych dań – w różnego rodzaju curry czy z duszonymi mięsami. Zielonej, niedojrzałej papai używa się często w kuchni Azji Południowej – zarówno w formie surowej, jak i gotowanej.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.