Papryka

Papryka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.


Co warto wiedzieć?

Na świecie znanych jest ok. 2000 odmian papryki, różniących się od siebie barwą, rozmiarem i kształtem. Mogą być kuliste, podłużne, stożkowate, a nawet trapezowate. W Polsce najbardziej znana w uprawie jest odmiana papryki igołomskiej, zwana niekiedy białą, ze względu na swój mleczno-żółty kolor. Spośród innych odmian wyróżnia się swym charakterystycznym stożkowatym kształtem. W kuchni sprawdza się w postaci faszerowanej – sprzyja temu duża komora warzywa i mała ilość nasion, które przed nałożeniem nadzienia usuwa się.

Coraz bardziej popularna na polskich stołach staje się piękna z wyglądu, ale groźna z wnętrza – papryka chili. Obok jalapeno i habanero, jest ona najbardziej ognistą papryką na świecie. Warto wiedzieć, że oprócz smakowych walorów, chili ma także działanie rozgrzewające oraz pobudzające układ krążenia. Miłośnicy tego rodzaju papryki powinni jednak uważać, gdyż nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. A jeśli już nie mogą się powstrzymać przed jej spożyciem, to powinni zapamiętać sposób na złagodzenie jej ostrego smaku. Wystarczy po zjedzeniu wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. W tym przypadku płukanie wodą nie przyniesie zamierzonego efektu.


Z czym to się je?

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.

Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak. Dzieje się tak chociażby w przypadku paprykarza, leczo czy gulaszu, do których dodaje się najostrzejszy rodzaj papryki – chili. Mówiąc o mnogości sposobów wykorzystania papryki w kuchni, nie można nie wspomnieć o sosach, w których okazuje się być niezastąpionym składnikiem.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.