Papryka - właściwości

Papryka - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Poza nieocenionym smakiem, papryka kryje w sobie także wiele wartości odżywczych. Zależą one w dużej mierze od… koloru warzywa. Dlatego najlepiej jest oczywiście łączyć wszystkie kolory ze sobą i brać z nich to, co najlepsze.

Papryka czerwona to istne bogactwo beta-karotenu. Potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania. Dodatkowo to źródło witaminy C , która pomaga wzmacniać naszą odporność jeszcze przed nadejściem zimy, a także wspiera nas w walce ze zmarszczkami.

Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich barw, dlatego zalecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, z tego też względu przyszłe mamy koniecznie powinny włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu. Dodatkowym jej atutem jest zawarta w niej witamina E, zwana witaminą młodości.

Natomiast papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok, a to wszystko za sprawą luteiny. Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź.


Ile kalorii ma papryka?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 28 kcal
Białko 1,3 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany 6,6 g
Błonnik 3,2 g
Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.