Pieczarki

Pieczarki
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Prekursorami w dziedzinie uprawy wielu gatunków grzybów byli Chińczycy. Jednak to Francuzi w XVI w. jako pierwsi zajęli się uprawą pieczarek. Hodowane początkowo w kamieniołomach, szybko stały się specjałem, na który mogli pozwolić sobie jedynie majętni. Często porównywane do trufli, będącej do dziś grzybem ekskluzywnym, pieczarki podawane były w towarzystwie homarów, raków i wytwornych gatunków alkoholi. Obecnie pieczarki uprawiane są na skalę masową. Do największych producentów tych grzybów, oprócz Francji i Holandii, zalicza się także Polskę. Według szacunków branży grzybów uprawnych, co czwarta pieczarka spożywana na naszym kontynencie została wyprodukowana właśnie w Polsce.


Co warto wiedzieć?

Wegetarianie czy osoby, które pragną ograniczyć ilość spożywanego mięsa, powinny zdecydowanie włączyć pieczarki do swojego codziennego menu. Nie dość, że zawierają one w sobie spore ilości białka, to dodatkowo dania z nimi w roli głównej w smaku i konsystencji przypominają potrawę mięsną. Co więcej, dostarczają wegetarianom witaminę D i żelazo, których im często brakuje.


Z czym to się je?

Ten niepozorny szaro-biały grzyb to doskonały składnik wielu potraw. Warto zatem go mieć w kuchni. Świeżą pieczarkę można bowiem spożywać na surowo, na chlebie posypaną solą, w sałatkach, jak i z dodatkiem puszystego białego serka. Pieczarka rewelacyjnie sprawdza się także jako dodatek do jajecznicy lub omleta. Poszatkowana i podsmażona może stanowić pyszny farsz słonych ptysiów. Nie mniej dobrze sprawdza się jako zastępczyni dla leśnych grzybów dodawanych do smażonej kapusty, bigosu czy nadzienia do wigilijnych pierogów i krokietów. Z pieczarek przyrządzić możemy zupę i sos do pieczonych mięs. Wybornie smakują także w postaci marynowanej, serwowane do różnego rodzaju sałatek warzywnych.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.