Pieczarki - właściwości

Pieczarki - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego mają w sobie?

Grzyby doceniane są przede wszystkim za swoje walory smakowe i aromat. Dlatego niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że są one źródłem wielu odżywczych wartości. I tak, niepozorna pieczarka zawiera w sobie spore ilości białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej więc witaminy z grupy B i D, a także fosfor, potas, żelazo i miedź. Bogata w kwas foliowy polecana jest kobietom ciężarnym i anemikom.

Ze względu na spore ilości przyswajalnego białka, pośrednim w strukturze między zwierzęcym a roślinnym, może śmiało zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina. Dodatkowo spożywanie pieczarek przyczynia się do obniżenia poziomu tłuszczu we krwi, zwiększenia odporności, lepszego trawienia, a także przeciwdziała tworzeniu się toksycznych złogów w organizmie.


Ile kalorii mają pieczarki?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 39 kcal
Białko 0,7 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 7,3 g
Błonnik 1,9 g

 

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.